FAQ (preguntes freqüents)

1.- LES PLAQUES SOLARS, SÓN TOTES IGUALS? ¿SERVEIXEN PER EL MATEIX?

No són totes iguals físicament parlant, ha de dos tipus, els mòduls FOTOVOLTAICS, que serveixen per a produir ELECTRICITAT, i els col·lectors de TÈRMICA, que serveixen per a produir AIGUA CALENTA.

2.- LES PLAQUES SOLARS, ¿COM SÓN FÍSICAMENTE?

Normalment els mòduls fotovoltaics són rectangulars, formats per un marc d’alumini especial per a exterior, que sosté el vidre resistent amb el conjunt de cèl·lules de silici (Poli o Monocristal·lí). A la part posterior estan formades per una coberta de plàstic especial EVA. Les cèl·lules estan interconnectades formant un circuit que acaba en dos cables +, -. Segons el nombre de cèl·lules que tingui: 60, 72, 120, 144, 156, tindran mesures de:
1,6x1m, o 2x1m, 2,2x1m, 2,3×1,1m, i les la potències utilitzades normalment, oscil·len entre d’275w a 550W. La durabilitat està garantida per a més de 25 anys i amb eficiència de cèl·lules de l’19-23%.
Els col·lectors tèrmics són també rectangulars, però més grans i
pesats, com una caixa tancada per un vidre resistent, amb circuit hidràulic en forma de graella de coure, que té soldat una xapa selectiva fosca que absorbeix la radiació solar i queda atrapada a l’interior amb un aïllament tèrmic. Dins es produeix l’efecte hivernacle. Solen tenir mesures de 2x1m, 2,5x1m. També hi ha col·lectors amb tub de buit, que té major rendiment.

3.- ¿COM FUNCIONEN LES PLAQUES SOLARS?

Els mòduls fotovoltaics mitjançant l’efecte fotovoltaic, transformen la radiació solar amb el seu espectre de longitud d’ona i els fotons, en electricitat amb voltatge DC. La transformació en electricitat, es produeix dins de les cèl·lules de Silici, dopades amb Fòsfor i Bor, en el seu procés de fabricació i que les converteixen en semiconductores. Els col·lectors Tèrmics mitjançant la termodinàmica, transformen la radiació solar infraroja, que absorbeix la xapa selectiva amb el seu circuit de coure, en forma de fluid calent. Normalment entra aigua freda per sota i surt calenta per dalt.

4.- ¿SERVEIXEN TOTES LES TEULADES PER INSTAL·LAR ELS MÒDULS FOTOVOLTAICS?

Perquè funcionin els mòduls fotovoltaics a ple rendiment, necessiten radiació directa, evitant en la mesura del possible, les ombres d’edificis, construccions i arbres adjacents. L’IDEAL seria una teulada, terrassa o terreny, amb orientació SUD, encara que s’admet també orientació fins a EST-OEST i bàsicament amb un angle d’inclinació entre 0º a 30º per a connexió a xarxa, i 30º a 50 º per AÏLLADA de xarxa. En definitiva, l’objectiu és aconseguir màxim d’hores, amb nivells de radiació òptims per treure la producció kWh estimada.

5.- ¿I L’ESTRUCTURA SOLAR DELS MÒDULS?

Potser la part més bàsica, però no menys important, ja que ha de assegurar la subjecció del conjunt de mòduls fotovoltaics, que formen el camp solar i la durabilitat per a més de 25 anys. Depenent del tipus de instal·lació, en teulada inclinada, terrassa plana, teulada industrial de xapa o sòl, estarà formada bàsicament, per rails, triangles, grapes i accessoris d’alumini per a exterior i cargols d’acer inoxidable. Sempre el sistema de muntatge, porta juntes i gomes, sikas per evitar les filtracions d’aigua. Encara que això, està a les mans de l’instal·lador, nosaltres ens encarreguem de que no passi.

6.- QUÈ ÈS L’INVERSOR?

És l’equip electrònic encarregat de transformar el voltatge i corrent DC del conjunt de mòduls fotovoltaics, voltatge i corrent altern AC, com el que tenim a l’endoll de casa, és el cor de la instal·lació, pel que té de durar molts anys. Aquest equip ha de ser de qualitat i de Fabricants reconeguts en el mercat; solen tenir garanties de 7 anys sense cost de material i extensions a pagament. Els inversors s’instal·len al garatge, habitació annexa, etc, en interior com en exterior. Depenent de la connexió que alimenta l’instal·lació elèctrica de la casa o indústria, els inversors són monofàsics o trifàsics.

7.- I LA BATERIA DE ION-LITI?

És l’equip electrònic amb cel·les apilables de tecnologia d’ió-liti, que ens permet acumular la producció fotovoltaica, destaca la connectivitat intel·ligent entre inversor, bateria i analitzador de xarxa, que li permet treballar amb més de 6000 de cicles de càrrega / descàrrega al 90% de la bateria, a diferència d’altres tecnologies clàssiques. Són lliures de manteniment i garantia de 10 anys.

8.- QUANT ESPAI NECESSITO PER ALS MÒDULS A LA TEULADA?

Posem exemples d’instal·lacions amb els mòduls en disposició coplanar. Instal·lació de 3Kw serien 10 mòduls de 340wp = 3400Wp, el mòdul mesura 1,6×1 x 10 mòduls = Necessitem 16m2.
Instal·lació de 5kW serien 16 mòduls de 340wp = 5440Wp, el mòdul mesura 1,6×1 x 16 mòduls = Necessitem 41m2.
Instal·lació de 100Kw serien 220 mòduls de 450wp = 99000Wp, el mòdul mesura 2,17×1,02 x 220 mòduls = Necessitem 487m2.

9.- INVERSOR D’AUTOCONSUM DE CONNEXIÓ A XARXA, INVERSOR AUTOCONSUM DE CONNEXIÓ A XARXA HÍBRID, O INVERSOR D’AÏLLADA?

Per autoconsum de connexió a xarxa, s’utilitzen els inversors de connexió a xarxa i no permeten el funcionament en illa, es desconnecten quan la cau la xarxa, garantint la seva no reconnexió fins passat un temps es seguretat. Els inversors de connexió a xarxa híbrids són com els anteriors, però tenen una connexió directa per a la bateria i permeten la càrrega de bateries de liti amb els excedents d’energia generada pels panells i no consumits. Els inversors de AÏLLAT, són per autoconsum aïllat de xarxa i no són compatibles per treballessin paral·lel amb la xarxa, de manera que sempre treballen amb un BATERIA de Plom àcid, AGM, GEL o LITI, que es carreguen amb mòduls fotovoltaics, a través d’un regulador de càrrega solar. Connexió Inversor de xarxa: Mòduls + Xarxa Connexió Inversor de xarxa Hibrido: Mòduls + Bateria + Xarxa Connexió Inversor AÏLLADA: Bateria + Xarxa aïllada Connexió Inversor AÏLLADA Hibrido: Mòduls + Bateria + Xarxa AC in aïllada Alguns models d’inversor de AÏLLADA tenen una altra connexió de entrada AC in, per connectar un grup generador o la xarxa, per carregar la bateria + càrregues AC.

10.- QUÈ SÓN ELS OPTIMITZADORS?

En casos d’ombra als mòduls, per casos inevitables, hi ha la solució, per evitar la pèrdua de producció dels mòduls. Si la cadena (string) de mòduls en sèrie, està afectada per una ombra permanent, el corrent que genera aquesta cadena de mòduls, s’ensorra. Per solucionar-ho, s’instal·la darrere del módul o mòduls ombrejats, un petit equip electrònic, anomenat OPTIMITZADOR.

11.- AEROTERMIA?

La aerotermia el sistema perfecte per aprofitar la producció fotovoltaica, en temes de climatització i aigua calenta sanitària. L’energia capturada per la bomba de calor d’un sistema de Aerotermia, es reconeix com a energia renovable. Mitjançant la bomba de calor eficient AIRE / AIGUA, es absorbeix el calor de l’aire ambient per transferir-lo a sistema de calefacció o aigua calenta consumint poca electricitat, que si a més és d’origen fotovoltaic es tanca el cercle. Solen tenir un COP de coeficient de rendiment de 4. 1KW d’electricitat absorbit, produeix 4 KW calorífics, en condicions de temperatures exteriors, que no baixin més de -5º Per tant, podem programar la nostra màquina de AEROTERMIA, perquè s’encengui, fins i tot a través del control del nostre inversor fotovoltaic, en els moments de major producció fotovoltaica i així acumular en forma d’aigua calenta o calefacció. La màquina també produeix fred per l’estiu invertint el gas intern refrigerant amb la vàlvula de tres vies.

12.- QUE ÈS EL RD244 / 2019?

És el Reial Decret que legisla i regula el Autoconsum a Espanya, que confirma la total legalitat des del 2019, per instal·lar mòduls fotovoltaics a la nostra teulada, amb la derogació d’impostos a l’SOL.

13.- EN QUAN TEMPS S’AMORTITZA LA INVERSIÓ ECONÒMICA DE LA INSTAL·LACIÓ D’AUTOCONSUM AMB CONNEXIÓ A XARXA?

L’amortització de la nostra instal·lació dependrà de diversos factors com: La pujada del preu de l’electricitat. La mida de la instal·lació, que ha d’estar d’acord amb els consums. La zona geogràfica on s’instal·li i la seva zona de radiació solar, pot ser que calgui més mòduls per produir la mateixa electricitat. L’orientació de el camp solar, a Sud tenim major producció. Per tant, aprofitant tota la producció solar per gastar-la instantàniament, amb consums pràcticament fixos, que es donen normalment en indústries, comerços, negocis i depenent de la de qualitat material instal·lat, gamma mitja / alta, ens definiria el preu final de la inversió. Estaríem aproximadament en una amortització de 5-7 anys. En el cas residencial, on la producció potser no estigui del tot d’acord amb el consum, s’allargui una mica més 7-8 anys. Acollint-nos a la compensació simplificada amb la comercialitzadora d’electricitat, per a la producció solar no consumida i lliurada a la xarxa, pot ser que s’escurci l’amortització alguna cosa més, però estem compensant a un valor de kWh per sota del de compra. Amb acumulació, el cost extra de la bateria de LITI, que és una inversió a llarg termini (10 anys de garantia d’ús), es compensa amb el preu de compra dels kWh d’electricitat, que deixem de comprar a la tarda- nit. Llavors s’amplia el grau d’autoconsum significativament i augmenta la independència energètica. En una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum en xarxa amb bateries, l’amortització se’ns posaria en 8 a 10 anys i el grau d’autoconsum augmentaria al 85-100%. És a dir, trigaríem una mica més en amortitzar la instal·lació, però un cop amortitzada, l’estalvi seria molt superior. Per tant, en general per a una Instal·lació Fotovoltaica comença a ser rendible en una mitjana de 7-8 anys. A partir d’aquest moment i fins que finalitzi la seva vida útil només generarà beneficis. A més, amb un estudi posterior del perfil de consums i producció de la casa o indústries, comerços, negocis, es pot baixar el terme de potència de la factura. És la part fixa amb els seus impostos que repercuteix gairebé el 50% de la factura. Aquest canvi pot representar escurçar el període d’amortització.